Natuurlijk hebben we thee van de Azoren voor je meegenomen!

Natuurlijk hebben we thee van de Azoren voor je meegenomen!

Zijn we nu alleen voor de thee naar de Azoren gevlogen? Ja zeker en nee natuurlijk niet! Want als je dan toch op Sao Miquel bent, dan wil je natuurlijk ook de rest van het eiland zien! Maar toegegeven: een bezoek aan de oudste theeplantage van Europa stond wel het hoogst op ons wensenlijstje!

De Plantage
De Plantage

Hoe het allemaal begon…

Op de Azoren werd de teelt van thee werd geïntroduceerd door Jacinto Leite in ongeveer 1820. Jacinto startte de eerste plantage in zijn geboorteplaats op São Miguel met behulp van Braziliaanse zaden uit Rio de Janeiro. Aldaar was hij was gestationeerd als commandant van de Royal Guards in het hof van Dom João VI. Tijdens de 19e eeuw zorgde de teloorgang van de sinaasappelhandel op São Miguel voor een toename van de theeproductie. De Sociedade Promotora Micaelense (de marketingmaatschappij van São Miguel) was grotendeels verantwoordelijk voor deze verschuiving in productie en de theeproductie bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 1850 met ongeveer 250 ton geproduceerd van de 300 hectare plantage.

Het beleid van de eerste wereldoorlog en het douanebeleid dat thee beschermde uit Mozambique, had ernstige gevolgen voor de thee-industrie op São Miguel. Tegen 1966 bleven er maar 5 van de oorspronkelijke 14 theefabrikanten over. De Gorreana-theefabriek is daar één van. gebruikt hydro-elektriciteit in haar productieproces sinds 1920 en maakt gebruik van een stroom die door hun eigendom stroomt.

De Gorreana Theefabriek
De Gorreana Theefabriek
Thee wordt geplukt
Thee wordt geplukt
Oogst
Oogst

Waarom thee van de Azoren zo bijzonder is

Thee van de Gorreana-plantage is internationaal erkend als een “wereldklasse” thee. De plantage is Europa’s oudste theeplantage op de Azoren. Het is een familiebedrijf sinds 1883, toen Ermelinda Gago da Câmara en haar zoon José Honorato de fabriek openden. En zij waren het die als eersten de productie van theeën onder de naam Gorreana verkochten.

De theeplanten groeien op honderden kilometers afstand van industriële vervuiling in de weelderige smaragdgroene heuvels van het landgoed Gorreana. Zonder het gebruik van herbiciden, pesticiden, fungiciden, kleurstoffen of conserveermiddelen wordt er elk jaar van april tot september vers geoogst. Met natuurlijk een grote viering op het hoogtepunt van de jaarlijkse oogst.

De Single Estate zeldzame theesoorten die de plantage Gorreana op de Azoren produceren, zijn in Europa al favoriet sinds de kunst van de theeteelt op de Azoren werd geïntroduceerd door twee Chinese theedeskundigen in september 1874. De cultuur en passie voor thee werd snel verspreid van Europese huizen van de royalty’s naar werkende klassen waar de Europese thees van de Azoren met grote opwinding en fanfare over de hele wereld werden ontvangen.

Drogen
Drogen

En dat is inderdaad genieten!

Ook wij genieten van een kopje vers geplukte thee in Gorreana’s boetiek, terwijl je de originele ‘Marshalls’ machines uit de jaren 1840 op de achtergrond hun werk doen.

Alleen de mooiste blaadjes blijven over
Alleen de mooiste blaadjes blijven over

De geur van verse thee, exotische bloemen én een prachtig uitzicht op de oceaan is een waar paradijs. Net zo zeldzaam als de thee die zijn unieke eigenschappen te danken heeft aan het klimaat, de PH van de kleihoudende bodem, rijk aan mineralen. En natuurlijk, de zeebries die waait over de plantages evenals de ambachtelijke landbouwmethoden die nog steeds in Gorreana worden gebruikt.

En wij… wij steggelen, Dat zouden we natuurlijk niet moeten doen. Maar toch doen we het: om overeen te komen hóeveel thee we mee kunnen nemen naar ons Haarlems winkeltje. We willen het jou natuurlijk ook laten proeven! Geniet je mee? http://the-art-of-tea-herbs-spices.nl/product/azoren-thee/

Natuurlijk hebben we thee van de Azoren voor je meegenomen!
Natuurlijk hebben we thee van de Azoren voor je meegenomen!

Write Your Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CART

X